Gastblog - BBQ, the healthy way!

'Over de vraag of ik een barbecue recept wilde maken hoefde ik niet lang na te denken', vertelt Linda van Rijnbergen, voedingscoach en gewichtsconsulent. In samenwerking met Vedgla heeft Linda een overheerlijk recept voor ons geschreven, Lamsrack met gegrilde groenten.

'De liefde voor lekker eten en drinken is de basis van mijn werk, en in de zomer gaat de bbq hier meerdere keren per week aan. Een gezond eetpatroon en afvallen worden vaak in één adem genoemd met begrippen als saai, ongezellig of karig. Ik zie het als mijn missie om daar verandering in te brengen. Met gezonde voeding kan je juist heel creatief zijn en de heerlijkste gerechten op tafel zetten. Daarnaast horen bij een gezond eetpatroon ook uitzonderingen, anders is het op lange termijn niet vol te houden'. Linda vertelt verder: 'Op social media probeer ik mensen te inspireren met lekkere recepten. Genieten als leidraad van een gezonde leefstijl, daar sta ik voor'.

Over de vraag of barbecueën in een gezonde leefstijl past is Linda helder. 'Eigenlijk is het bereiden van vlees en groenten op de BBQ juist erg gezond. Je gebruikt vaak weinig tot geen bakvet, en buiten eten nodigt uit om lekker veel frisse salades en rauwkost op tafel te zetten. Als je een aantal vuistregels hanteert kan je zorgeloos naar hartenlust barbecueën; Houd het bij één goed stuk vlees, eet veel groenten, doe rustig aan met brood en maak zelf de sausjes'.

'Het recept voor Vedgla is een echte klassieker en past perfect bij de eerste zonnestraaltjes van het kersverse lente seizoen; Lamsrack met honing en tijm in de hoofdrol, met als bijgerecht gegrilde groenten en home made knoflooksaus. Lam is een delicaat stukje vlees. We eten het het liefst met een knapperige korst, en zijdezacht rosé vanbinnen. De ideale binnentemperatuur van het lamsvlees is 55°C. Op de BBQ is de temperatuur lastig te reguleren dus dé perfecte bereiding wordt een pittig klusje. In dit recept maken we het onszelf daarom makkelijk door het vlees voor te garen in de oven. Dat betekent wel dat je op tijd moet beginnen. Serveer de lamsrack op een mooie grote schaal of houten snijplank samen met de gegrilde groenten en je hebt een prachtig pronkstuk op de tuintafel! En wanneer je een beetje rustig aan doet met het stokbrood en de biertjes is het ook nog eens hartstikke voedzaam en gezond'.

HET RECEPT
Wat heb je nodig?

Voor de lamsrack
- Stuk lamsrack van +/- 800 gr (4 à 5 ribbetjes per persoon)
- 2 flinke eetlepels honing
- 6 takjes verse tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olie
- Peper & zout

Voor de gegrilde groenten
- Trosje kleine roma-tomaatjes
- 1 courgette
- Paprika in 3 kleuren
- Rode ui
- Snufje peper & zout

Voor de knoflooksaus
- 4 eetlepels magere kwark
- 2 eetlepels mayonaise
- Sap van ½ limoen
- 3 teentjes knoflook
- Handje verse bieslook

3 uur van tevoren
1. Verwarm de oven voor op 50°C

2. Snijd de kruiden fijn, pers de knoflook meng dit in een kom met de olie en de honing, peper en zout

3. Leg de lamsrack in een ingevette braadslede of ovenschaal en smeer in met het mengsel (heb je verse kruiden over, leg deze er dan ongesneden bij in de braadslede)

4. Plaats de lamsrack 2 à 3 uur in de oven.

1 uur van tevoren
5. Zorg dat de barbecue door en door heet is. (Ongeveer een uur van tevoren aansteken)

6. Snijd alvast de courgette in plakken van ongeveer ½ cm en de ui in ringen en leg deze tussen keukenpapier. De paprika en de tomaatjes grillen we straks in het geheel.

7. Pers de knoflook en snijd de bieslook fijn. Meng dit met de kwark, mayonaise en limoensap. Bewaar het sausje tot serveren in de koelkast. Op de barbecue

8. Dep het vlees met keukenpapier droog en verwijder de grote takjes verse kruiden

9. Plaats nu (eindelijk) de lamsrack op de barbecue en grill hem in 4 tot 6 minuten per kant goudbruin en lekker knapperig

10. Smeer de groenten dun in met olijfolie en een snufje peper en zout en leg ze rondom het vlees op het rooster

11. Meet met de vleesthermometer de binnentemperatuur van het vlees. Als het 52-53 graden is haal je het vlees van de grill en laat je het ongeveer 5 minuten in aluminiumfolie rusten en nagaren.

12. Snijd met een scherp mes de ribbetjes in porties (koteletjes) en eet smakelijk!